Alla inlägg under november 2008

Av Lena - 8 november 2008 13:07

I regn och rusk, halka och driv-is (ja nästan) begav vi oss ut. Vallade ruta och la upp dagens planer. Först ut var Lillis med husse Leif, Lillis som lidit av galopperande hormoner fick finna sig i att vi backade lite i hans träning och la jättemycket dragning mot figgen. Det var precis rätt metod, Lillis hade bara en sak i skallen - RULLEN TILL HUSSE, trots att han i sin iver sprang rakt in i en gren och tappade rullen gav han inte upp för det. Sen var det snygga och snabba påvisningar - snyggt jobbat!!!


Troja, lär hennes matte rapportera om i sin blogg www.solidreds.se men jag kan tillägga att där går det också framåt, och med stora steg. Kul!!! Nu ska vi bara ta oss tid och träna lite markeringar i veckan.


Sen var det Tyras tur, denna gång var jag första figgen, och hon blir alltid lika ställd av att hitta matte i skogen, hon tog rullen direkt men gav mig sen en liten puff med nosen för att säga "men du matte kom med mig" innan hon drog i väg mot husse igen. Tyra har verkligen fått fart på påvisningarna, nu är det kul att springa ut och kampa och få godis. Nästa skick på Leif var klockrent och sedan var det dags för "tom-skicket", nu fick Tyra vittring på Leif som flyttat sig upp i motsatta rutan och ville dit direkt, men efter en lätt korrigering av husse stack hon ut i den tomma rutan gjorde att bra avsök och kom sedan tillbaka, det syntes att hon hade koll på att det inte fanns någon där. Skickades till Leif och höll på att skrämma ihjäl honom. Han väntade sig Tyra framifrån men hon hade gått ner bakom honom och kom upp bakom ryggen, högg rullen och stack - helt ljudlöst. Snygg påvisning igen.


Så det var tre nöjda hundar och fyra (ja jag var också nöjd) ägare/förare som återvände hem. Nästa gång blir på samma ställe men sen är det dags att byta ruta, hundarna går lite väl på minnesbilder.

Av Lena - 8 november 2008 09:30

Nu har jag bestämt mig, ras, kön, kennel och parning och till och med namn. Mer avslöjar jag inte då detta inte är aktuellt förrän någon gång till sommaren. Så nu är det bara hoppas att det blir av och att det blir valpar och att det blir en valp till mig.


Fram till dess ska all krut läggas på Tyra-Myra, i dag blir det sök med husse, vi ska för första gången testa ett tom-skick, jag rapporterar senare hur det går, men upplägget är

träff

träff

tomt

träff


Hoppas det funkar, men jag tror det, hon är ju inte riktigt den som går ned sig av "motgångar" snarare tvärtom, det sporrar henne att arbeta vidare. I morgon är det tillfälle två på kursen, då ska jag gå igenom inlärning och inkallning med mina kursdeltagare, ja förutom att förhöra läxa och repetera (eller rättare sagt ta tidigare moment ett steg vidare).


Idag är snygg-einar i boden och visar upp sig, vi håller tummarna, men vet inte riktigt för vad... hans matte verkade inte allt för överförtjust över en hel dag i toto-hallen, så vi hoppas väl på en snabb bedömning med bra resultat för vår idol EINAR!!!.


Och i väntan på den nya så kommer här en bild på den vackraste som någonsin funnits.


Av Lena - 7 november 2008 07:17

Maken har ju liksom hävdat att spår är inget kul, men av någon anledning har han nu spårat med Tyra ett par gånger i veckan senaste tiden! De har tränat mörkerspårning, detta enligt makens teori att hon måste skärpa sig mer då det är mörkt, verkligen stoppa ner nosen och spåra i stället för att svamla hit och dit och försöka få syn på föremålet eller luftvittring.


Och det funkar faktiskt. Hon jobbar jättebra, lite vobblande i kopplet (linan får vänta) men en klar förbättring. I går var apporterna förljande, en godisväska med frolic i, en penna (som missades men Tyra har väl hört mig gnälla över alla pennor som drälls här hemma så hon ville väl gör mig glad), en tändsticksask, en kapsylöppnare och till sist favoritkampleksaken.


Börjar inse att mitt hundägande mer och mer övergår till rastning, lite lydnad och mys i soffan. En hel del coachning och rapporterande på bloggen - hur kunde det bli så? Läser om sambos och äkta män som är helt ovilliga till hund och hundträning... nä ni skojar??!!! Men jag lär inför framtiden (då jag och maken klurar på nya träningssätt och moment) och då ni då blir jag (vi) farliga :o)


Jag är faktiskt jätteglad att maken fastnat för det här, han som bara har "haft" hund innan, nu har vi ett gemensamt intresse och det lär ju behövas ju äldre barnen blir. Äldsta bonussonen har faktiskt fastnat för sökarbetet så pass så han kan tänka sig att följa med och heja på farsan nån tävling och dottern inväntar sin 10 års dag (om fem år) då jag sagt att då kan man ha en egen hund. Lite knäppa är vi men det är kul, och så kan man alltid skylla på att barnen mår bra av att lära sig umgås med djur.

Av Lena - 6 november 2008 07:38

Fick tidningen brukshunden i förrgår, men först i går fick jag tid att läsa i den. I det här numret var tävlingskalendern med. Det var allt som behövdes för att åter få träningslust. Möjliga tävlingar under 2009 prickades in, och det blev många. Nu kommer vi knappast att tävla så mycket, det ska finnas tid till allt också. Men visst är det kul med en helt ny tävlingssäsong framför sig, hur ska det gå? Hur långt kommer vi..... Jag ska tävla lydnad och målet är LP II och LP III, tänkte först nöja mig med ett första pris per klass men vaför det? Bättre att vara säker på att det sitter ordentligt och det är en möjlighet att suga länge på karamellen.


Maken kommer att tävla sök, något som känns mycket spännande, särskilt för mig som bara kan stå bredvid och titta på. Det ska bli kul att följa husse och Tyras samt Leif och Lillis framgångar i sökskogen. Vem vet, kanske även Jenny och Troja tar sig till en söktävling nästa år.


Sen kunde jag inte låta bli att snegla på rapporttävlingarna också, det är ju så kul. Vem vet kanske vi lägger in en sådan mellan allt annat, det beror helt på träningstillfällena och hur det fungerar med barnvakt.


Men allt detta gjorde i alla fall att Tyra fick en aktiv dag i går. Först lydnadsträning, rutan, ingångar och position vid "helt om" stod på schemat (som tyvärr bara finns i mitt huvud), det gick över förväntan men lite väl mycket koncentrationsbrist på rutan. Sen ringde Einar (ja det står så på telefonen) och undrade om vi ville följa med ut i skogen, självklart gjorde vi det, en skön promenad med tillhörande balansövningar är ju aldrig fel. Efter middagen blev det lite träning på hallgolvet, har blivit utmanad av A-L, så nu tränas freestyle-moment, och det går väl så där :o) och sen var det ju inte bara jag som skulle ha mitt utan Tyra fick ta med husse ut och springa.


Sen var Tyra trött.

Av Lena - 4 november 2008 10:47

Ska jag träna lydnad idag? Vet inte... är det inte kallt? vad ska vi träna??? Jag kan ju inte bara gå ut och traska runt med fritt följ, inkallning känns trist...läggande - nej då det ska vi inte nöta för mycket.


JAG BEHÖVER HJÄLP!!!


Jag behöver en sporre, något som talar till mitt tävlingssinne, något att kämpa för. Ge mig en utmaning! Vad ska jag lära Tyra? Ett moment, del av ett moment vad som helst. Det enda krav jag har är att DU ska lära din hund samma sak, det får inte vara något din hund redan kan. Tyra har lydnadsettan och tvåan. Så kom med något annat och något som kräver lite yta kanske, vill bli uttvingad.


Ja använd fantasin, utmana, sätt ett stoppdatum så kan vi mötas i en "kamp"!

Av Lena - 2 november 2008 18:46

I dag var det kursstart, och jag fick nästan alla kvarvarande fördomar om olika hundraser fullkomligt krossade. Så härliga hundar det var på kursen och deltagare som hade en hel del kunskap i bagaget så man behövde inte börja från basic, de hängde snabbt med i tankegångarna och det blev självklart resultat därefter. Känner att detta blir riktigt roligt och att det kan bli ett ömsesidigt lärande.

De fick träna kontakt stilla och i rörelse, visa hur de leker med sina hundar och vi gick igenom grunderna i klicker som beröm. Här fanns det både jakt och kamplust och detta hos sällskapshundar som man gärna förknippar med sidenkuddar och fina damer. Det var även med en hund som ofta har alldeles för mycket jakt och kamp och en massa annat med men detta exemplar hade lagom av allt och var mycket mjuk och följsam. Ser verkligen fram emot hundarnas och ägarnas framsteg.


Sen finns det ju idioter som borde gå på kurs. maken tränade framförgående med bollar utlagda. En man ser ena bollen och i stället för att fråga om maken hade tappat den, tar han upp den och ska kasta i väg den åt Tyra!!! Maken hinner tack o lov se detta, men var tvungen att säga till både en och två gånger innan mannen la ner bollen och avlägsnade sig. Tack o lov har han lärt sig en massa så han ställde sig framför Tyra och visade henne att han hade full kontroll över situationen, annars skulle hon säkert gärna lära denne otrevlige man ett och annat, och ja, vi har ju fullt ansvar vad våra hundar gör även om det gäller otrevliga, hotfulla idioter i närheten av våra barn.


Sen har vi haft barnkalas, mer om det i min andra blog. och nu är Tyra ute på en välförtjänt joggingtur med husse. Börjar bli lite svartsjuk på dem...

Presentation

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards