Alla inlägg den 10 januari 2013

Av Lena - 10 januari 2013 08:02

Observera att detta är ett utbildande, snällt och inte det minsta ironiskt eller cyniskt inlägg om hundträning.


Ja det är klart man ska vara snäll, eller rättare sagt man ska inte vara elak, man ska vara rättvis. Oavsett det gäller hundar, människor eller andra djur. Man ska visa kärlek, omtanke och uppskattning. Inte minst i hundträning - det är då man kommer långt.

Fast det finns en hake, man kan faktiskt visa lite väl mycket uppskattning. Jo så är det och det är ganska tydligt ibland. (Nu kära kursdeltagare från i går ska jag erkänna, det är NI som inspirerat mig till detta, men ni kanske behöver en liten påminnelse).

När man klickertränar sin hund så belönar man massor i början. 10 godisar på en "ingång" är inte konstigt alls, 20 godisar på 1 minuts platsliggning är också helt ok - NÄR MAN BÖRJAR!!!

Men det är varken bra för hundens mage eller tillåtet på en tävling att hela tiden mata in godis i hundens mun och man får lätt föjden att hunden "påminner" dig att "nu matte är det dags för godis" (hade bara kvinnor på kursen därav "matte"). Hunden kanske kliver upp från platsliggningen kommer fram till dig buffar på din nos och ser väldigt hungrig ut, kanske till och med slickar sig om munnen. Då har det blivit lite knas....

När hunden gör rätt 8 av 10 gånger då är det dags att försvåra det lite. Var inte rädd, blir det för svårt är det ju bara att backa igen. Men testa att utmana hunden lite extra.

I går fick de utmana sina hundar i uthållighet, att hålla ångan uppe trots att belöningen dröjde.

Ägguret på 1 minut och sen var det träning med endast beröm under denna minut och sen var det JÄTTEBELÖNING!!!! Testa några gånger så ser ni hur hunden anstränger sig mer och mer för belöningen i slutet. Öka tiden mer och mer - ett program i Lydnadsklass 1 tar ca 5 minuter.


Lycka till!

Presentation

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards