Alla inlägg den 12 april 2009

Av Lena - 12 april 2009 19:42

Varför blev jag förvånad? Då det uppdagades att en hundägare inte kampade med sin hund av brukshundras, ska väl tilläggas att det inte arbetas nämnvärt med hunden heller.


För det är ju faktiskt den största utmaning man har som instruktör, att lära kursdeltagarna hur man leker med en hund. Det är inte så självklart, hur man förhindrar stress, maktkamp och hur man kan lugna en hund eller stärka hunden genom leken. Det är inte ens självklart för alla hundägare att överhuvudtaget leka med hunden. och mångas lek sträcker sig som längst till att kasta bollar eller (hemska värld) kasta pinnar. 


Varför gör man inte detta. ja först och främst kanske för att det finns en myt om att en kampande hund blir hård i munnen (främst bland retriverfolk), sen att om man kampar med en hund försöker den "ta över", vadå? undrar då jag. Sen kanske man inte ens har tänkt på det, känns lite jobbigt... ja jag vet inte. Men de allra flesta hundar älskar det oavsett ras, andra måste man lära men det går och när de väl kommer på att det är ok brukar även de mest tveksamma bli överförtjusta i en dragkamp med husse eller matte.


Varför ska man kampa med sin hund?
1. Hunden tycker det är kul.
2. Kampen kan användas som belöning.
3. Kampen kan användas för peppning (att dra upp hunden).
4. Kampen kan höja hundens självförtroende. 
5. Kampen är en klar fördel om man vill träna de olika bruksgrenarna där "jakten efter bytet", dvs spårapporter, sökfiggen, skyddsärmen, rapportmottagaren belönas för de flesta hundarna bäst med en vinst, dvs kampstund där hunden vinner tillslut. Då följer du hundens instinkter: jakt - kamp - vinst (bytet dödas).


Så sluta nu läsa, stäng av datorn och gå ut och kampa med din hund - du har igen det, jag lovar!

Av Lena - 12 april 2009 08:47

att träna rapport. Nu har vi haft möjligheten att vara i skogen två helger i rad utan barn. Och har gjort några skick - det är så kul och Tyra älskar det. Vi måste nog börja träna lite mer seriöst igen och kanske flika in en och annan rapport-tävling, inte i år för nu blir det sök och lydnad - men nästa år...


Sen så har jag nervösa hundfunderingar, tänk om det inte blir några valpar, tänk om det inte blir någon till mig, tänk om tänk om... så jag har nu med uppfödarens hjälp börjat gardera mig. Underskatta ALDRIG en bra uppfödare.


I morgon blir det träning igen - kul!!!! Snart är det tävling och då ska vi väl ändå sätta den??!!! Sen är det bäst att ta det lugnt med anmälningarna för det borde vara dags för löp.Och då värsta tiden under löpen är avklarad ja då ska det ut i sökskogen... JIPPEEYYYYYY,äntligen.

Presentation

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards