Alla inlägg den 17 september 2010

Av Lena - 17 september 2010 06:50

Innan jag fortsätter ska jag tala om att jag vet absolut ingeting om skyddsträning, IPO osv så jag kanske är ute och cyklar detta är bara en reflektion över vad jag läst och hört.


Läser många bloggar från landets alla hörn, pratar hund med folk både här och där och det är en sak jag undrat över. Då man pratar/skriver om skydd och skyddsträning använder man sig ofta av ord och formuleringar som vill antyda att hunden är arg på figuranten, plockar fram aggressiviteten i skyddsarbetet och är allmänt ja faktiskt elaka. Jag har i mitt stilla okunniga sinne alltid trott att skyddet är något som görs under kontrollerad lek, att det ska vara roligt att bita inte något hunden gör för att den är uppretad. Har jag fel? Sen ska kontrollen vara så stor så att hunden kan förmås att släppa eller låta bli att bita hur stor frestelsen än är - läs hur kul det än är.


De flesta hundar gillar dragkamp - vilket jag uppfattat att bettet i ärmen ska vara en sort av, så det borde inte vara större problem att lära hundarna att bita - däremot att avsluta leken - där kan det enligt min erfarenhet vara värre. "varför ska jag sluta när jag har så kul" tänker ju de flesta hundar när de har som roligast.


Så merparten av skyddsträningen borde då, enligt mina beräkningar ligga på kontroll och lydnad. Det som även är användbart i annan träning och inte minst vardagslydnad, dvs avbryta ngt roligt. Men i bloggar och samtal är det aldrig det man får läsa eller höra om, nej det är bettövningar, bettövningar och figgar fulla med skador och blåmärken.


Så en vädjan till er som jobbar med skydd, dela med er av det andra - eftersom många är framgångsrika så tränar ni antagligen även annat än bettövningar. Det är ju den andra träningen som är så intressant för oss andra, särskilt för den vanlige hundägaren.


Hittade en film igår, som verkligen visar det jag efterfrågar och denna hund är till och med klickertränad.

http://www.canis.se/film.php?filmid=81

Du måste anteckna dig för Canis nyhetsbrev för att se filmen men gör det - de är värda att få i mailen.


Jag ber om ursäkt för felaktiga fackord och hoppas att ni alla även skyddsfolket förstår vad jag menar. 


Presentation

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23 24 25 26
27
28 29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards