Alla inlägg under september 2010

Av Lena - 21 september 2010 07:25

I Italien efter andra världskriget startade Reggio Emilia-skolorna. En pedagogik som ska främja det kritiska tänkandet. Barnen ska lära sig att själva ta reda på fakta och dra en egen slutsats utan att ta efter andrs åsikter. Detta för att det som hände i Europa (och världen) under andra världskriget inte skulle upprepas.

Att någon /några kommer med små delar av sina tankar och åsikter, kommer med någon bra idé eller gör något som gynnar dig och utan att kolla upp bakgrund, värderingar och framtida planer tycker du att "jamen de där är ju riktigt bra - de ska få mitt stöd".


Efter söndagens val tror jag att vi behöver fler Reggio Emiliaskolor, för såväl barn som vuxna.


Det spelar ingen roll om det är kungen, Bildt, Sahlin eller just det Åkesson. Tro inte på dem på en gång, granska dem, se kritiskt på dem, ifrågasätt dem. Och sen ta ställning. Vi lever i en demokrati, var och en får tycka vad de vill men tyck inte om du inte vet. Det är vår skyldighet att ta reda på fakta - se hur det går annars!


Som förälder, lärare, medmänniska osv det är vår plikt och skyldighet att lära våra barn kritiskt tänkande. Och vilka chanser de har idag i och med Internet. Visst det står massa skit och felaktig fakta där men återigen, har man ett kritiskt tänkande lär man sig sålla bort skiten, har kvar faktan och kan skapa sig en åsikt.


Jag har skapat mig min åsikt, jag tolererar inte att man uttrycker sin politiska åsikt och när man blir ifrågasatt sedan skyller ifrån sig med att man inte vet "något om politik" och jag kommer aldrig välkomna en vuxen rasist i mitt hem eller mitt liv.

Av Lena - 18 september 2010 07:45

Har bjudit storasyster och svågern på middag. De har båda fyllt år och nu när de ska på romantisk (hm - de skulle visst på hockey) weekend här i staden måste jag som en god lillasyster och svägerska självklart bjuda dem på middag.


Och det blir inte vad som helst och det blir hemlagat. Visserligen allra första gången jag gör detta så resultatet kan bli vad som helst.


Ni ska få veta vad det blir, men bara om ni lovar att inte skvallra för svågern, han har visst vissa dubier inför mat av denna sort trots att den är både god och hälsosam.

Lovar ni? Inte säga någonting!!!


Ok då, då berättar jag väl...

vi ska äta:

  

Sushi! (och självklart ska det ätas med pinnar   )

Av Lena - 17 september 2010 06:50

Innan jag fortsätter ska jag tala om att jag vet absolut ingeting om skyddsträning, IPO osv så jag kanske är ute och cyklar detta är bara en reflektion över vad jag läst och hört.


Läser många bloggar från landets alla hörn, pratar hund med folk både här och där och det är en sak jag undrat över. Då man pratar/skriver om skydd och skyddsträning använder man sig ofta av ord och formuleringar som vill antyda att hunden är arg på figuranten, plockar fram aggressiviteten i skyddsarbetet och är allmänt ja faktiskt elaka. Jag har i mitt stilla okunniga sinne alltid trott att skyddet är något som görs under kontrollerad lek, att det ska vara roligt att bita inte något hunden gör för att den är uppretad. Har jag fel? Sen ska kontrollen vara så stor så att hunden kan förmås att släppa eller låta bli att bita hur stor frestelsen än är - läs hur kul det än är.


De flesta hundar gillar dragkamp - vilket jag uppfattat att bettet i ärmen ska vara en sort av, så det borde inte vara större problem att lära hundarna att bita - däremot att avsluta leken - där kan det enligt min erfarenhet vara värre. "varför ska jag sluta när jag har så kul" tänker ju de flesta hundar när de har som roligast.


Så merparten av skyddsträningen borde då, enligt mina beräkningar ligga på kontroll och lydnad. Det som även är användbart i annan träning och inte minst vardagslydnad, dvs avbryta ngt roligt. Men i bloggar och samtal är det aldrig det man får läsa eller höra om, nej det är bettövningar, bettövningar och figgar fulla med skador och blåmärken.


Så en vädjan till er som jobbar med skydd, dela med er av det andra - eftersom många är framgångsrika så tränar ni antagligen även annat än bettövningar. Det är ju den andra träningen som är så intressant för oss andra, särskilt för den vanlige hundägaren.


Hittade en film igår, som verkligen visar det jag efterfrågar och denna hund är till och med klickertränad.

http://www.canis.se/film.php?filmid=81

Du måste anteckna dig för Canis nyhetsbrev för att se filmen men gör det - de är värda att få i mailen.


Jag ber om ursäkt för felaktiga fackord och hoppas att ni alla även skyddsfolket förstår vad jag menar. 


Av Lena - 16 september 2010 19:25

Obs detta är ett hundinlägg!


Om någon för ett halvår sedan hade sagt att jag skulle träna rallylydnad, tävla rallylydnad eller sikta på att bli instruktör i rallylydnad så hade jag skrattat gott, rått och länge.

Hm!!!


Jag har gått en kurs, jag har tävlat med ännu för mig smått otroliga reslutat och instruktörskarriären har börjat att planeras.


Men inom rallylydnaden fuskar de, i alla fall vad jag anser. En hund ska läras kommandon. Man shejpar fram ett beteende och lägger sedan ett kommando på det - det är min filosofi. Men många i rallylydnadsvärlden använder sig av sk Handtargets genom alla klasser och som ett "gammalt" lydnadsfreak som jag är så är det ju strängeligen förbjudet att ge dubbelkommandon, och för att inte tala om trippelkommandon eller berömma under momentet - nä fy usch och ut från plan.


Hm 2!!!

I dag klickade jag in handtargeten, det som jag smusslade bort på kursen (soorrrry fröken) och sen fick jag bara på några minuter och med lite lax- och risfoder (jumbopriset från lagtävlingen i Pajala - ibland lönar det sig att komma sist, segrarna fick plocka ihop banan) den mest följsamma hund man kan tänka sig. Så nu går tankarna... kan man använda detta i problembeteenden? Att följa min hand med nosen istället för att stirra ut eller "trigga" andra hundar? Ska testa när det sitter bättre.


Ja se, man blir aldrig tillräckligt duktig för att låta bli att lära sig nya saker...

Av Lena - 15 september 2010 07:49

Idag ska jag se vad våra skattepengar går till - jag ska besöka en jobbcoach. Ska jag vara helt ärligt så ser jag fram emot det, all hjälp man kan få ska man ta emot men samtidigt är jag lite tveksam till att det pumpas ner massor av pengar i den här sortens verksamhet när det finns så många andra ställen som behöver dem så mycket bättre. Även om detta kan hjälpa den enskilda personen, är verkligen detta rätta vägen till minskad arbetslöshet i stort?


Roligare saker att skriva om är att idag startar dotterns skolas Art and Science-projekt. Denna gång är det ursprungsbefolkningar och år 1 ska arbeta med indianer. Stackars dottern, den på ämnet väl inlästa maken lär ju granska allt material som barnen får ta del av så att inga förskönande omskrivningar och disneyfierade sagor inpräntas i de lättpåverkade små änglarnas medvetanden.


Tyra-Myra är på g... trots bakslaget för någon vecka sedan så går allt bara bättre och bättre och hon har en träningsiver över det otroliga. Så nu har vi nästan slagsmål här hemma om vem som ska träna och tävla henne.


Och så skickar vi högar med grattis hälsningar och välkommen till världen rop till familjen Mukka som utökades med en liten kille - Oskar, igår. Så nu har Albin och Alva en lillebror att älska och terrorisera   


Nä nu är det dags att få en dotter påklädd och redo för ännu en dag i skolan.


Ha en bra dag alla ni som läser!

Av Lena - 14 september 2010 14:54

Känner mig ganska osäker på om vad jag ska blogga om - ingen ovanlighet kanske men här är lite av det som snurrar i mitt huvud (och mamma bli inte så orolig och framförallt ta det inte så allvarligt)


  • Ansvar, hur står det till med det egentligen? Om man åtar sig ett uppdrag så slutför man det, eller?
  • Kompetens, hur erhåller man det? Utbildning? Erfarenhet? eller en kombination av båda?
  • Storebror ska till huvudstaden - där finns en hund....
  • Varför har inte jag 12 000 kr så där lite skräpandes?
  • Räknas en snabbdammsugning som städning för en som jag som tydligen, enligt en som vet har bacillskräck.
  • Nästa vår kanske något mycket intressant händer, kanske man ska spara ihop de där 12000 kr?
  • Undra om det är ett bra skäl att lägga fram till jobbcoachen i morgon? "Jag vill ha ett jobb som försörjer mig samt ger 12000 extra i fickan på ett halvår" Nja ligger nog lite lågt med det.
  • Kommer Tyra vara trött resten av dagen eller vill hon träna sen - vill jag träna sen.
  • Visst f-n jag ska ju tvätta ikväll, det hade jag glömt...

Hej då.....

Av Lena - 13 september 2010 07:00

Runt halv åtta på lördagsmorgonen började färden mot Pajala. Jag, Annalena, Tyra och Einar hade tänkt oss en roadtrip i för mig outforskade trakter varvat med god mat och lite hundtävling.

Det blev inte riktigt som planerat - det blev så mycket bättre!


Vår interna tävling - vem får flest diskningar ändrades snabbt till vem får tre godkända resultat (minst 70 poäng) och med det uppflytt till nästa klass - svar: BÅDA TVÅ.

Tyras poäng blev de smått otroliga, 93, 96 och 98! av hundra möjliga.


Inför start det tredje "loppet" - 98p - loppet     
Foto: Annalena Nilsson


Under detta lopp kände jag att nu är vi tillbaka på banan igen - tävlingsbanan! Foto: Annalena Nillson  


Vårt vandrarhemsrum med sovhytter blev en fullt utrustad tvårumslägenhet - till samma pris.


Vädret var vackert, alla människor trevliga och maten - ja maten var underbar. Både den lyxmiddag maken stått och lagat åt oss på fredagskvällen och den frukost hotellet erbjöd - och då åt vi inte ens våfflorna med grädde och sylt. Snickarbackens frukost var bättre än det julbord hotellet i Övertorneå erbjöd en december för ett antal år sedan - och garanterat mycket billigare.


Denna helg blev en nystart för mitt hundägande, hundtävlande, kurshållande och mitt liv rent allmänt. Nu hemma igen kliar det i fingrarna att få sätta igång med allt som planerats i helgen och jag längtar efter att få iscensätta alla idéer som kommit upp.


Detta, Annalena gör vi om!

Av Lena - 10 september 2010 08:00

Jag vann två teaterbiljetter till den extensiella dansbandsmusikalen "Gråt inga tårar" på Norrbottensteatern - gamla jobbet ni vet.


Så jag tog med vännen E på teater. Efter krypande i kulvertarna i teaterhuset (de bygger om så entén var stängd) så kommer vi in i nyrenoverade salong 1. Pjäsen var helt ok och då och då fick man ett gott skratt varvat med klump i halsen och som vanligt var ju teaterns musiker otroligt bra - de var mer än halva behållningen. Min slutsats efter pjäsen var att jag har det bra, och att jag ska vara tacksam över att mitt liv är okomplicerat.


Nu drar de ut på turné men om de spelar i Luleå igen, eller i en stad nära dig, och om du gillar annorlunda dansbandsmusik, bra sång och "verklighets"-skildringar på scen - ja då ska du se den.


Presentation

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23 24 25 26
27
28 29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards